ОУ "Христо Ботев", с. Калугерово обл.Пазарджик

  [BG]   EN  
ОУ "Христо Ботев", с. Калугерово обл.Пазарджик

 
Рейтинг: 3.00
(65)
Начало
История
Бивши успели ученици
Проект " Твоят час"
Твоят час галерия
Календар
Публикации
в. "Калугеровче"
Библиотека
Забавно
Презентации
Фото Галерия 2012 - 2013
Фото Галерия 2011 -2012
Фото Галерия 2010-2011г
Фото Галерия 2009/2010
Фото Галерия 2008/2009
Фото Галерия - 2007/2008
Фото Галерия - минали години
Видео
Видео
За контакти
Връзкив. "Калугеровче" / Статии

24 Юли 08, 17:25
Сирни заговезни и джумаловден

СИРНИ ЗАГОВЕЗНИ И ДЖУМАЛОВДЕН

 

Сирни заговезни е празникът, по време на който се провеждат карнавали при всички християнски народи. Названието”карнавал”, идва от латинската дума „карне”-месо, плът, показва, че празникът е обърнат към силите на природния растеж и плодородие. В българската традиция карнавалът е познат под формата на кукерски игри. Кукерите носят облекло от кози кожи, защото козелът е животното на бог Дионисий/ богът на виното в Древна Гърция/ На главата си имал качул с маска, направена от разноцветни парчета плат. На кръста си джумалите закачат два вида звънци-чанове от бронз и хлопатари, направени от бакър.В ръце носят дървени саби или волски опашки. Когато джумалът те удря със сабята е за здраве, а като докосва жените и дръвчетата с волската опашка е на плодовитост.Звънците прогонват болестите и злото у хората и добитъка. През целия ден кукерите радват всички с игрите, закачките и магическите си действия. Те влизат във всеки дом, за да прогонят злите сили , да донесат здраве и берекет.

         Празникът Сирни заговезни- Джумаловден е празник и на „прошката” , на чистата човешка съвест. На този ден от сутринта рано домът се почиства, а сметта се запалва, за да изгорят болестите и злините. Ако децата прескочат огъня - ще бъдат здрави и щастливи през годината. Приготвя се богата трапеза и всички сядат около нея. Тогава се изпълнява и обичаят”опрощаване”- младите искат „прошка” от по- възрастните, а те отговарят „Да ти е опростено”. Благославя се за здраве и плодородие. С прошка по-лесно се живее. После идва ред на „хамкането”. На дълъг червен конец се връзва и се спуска бяла халва или сварено яйце.Децата сложили ръце отзад, гонят с уста да хванат халвата. След това конецът се запалва и по горенето му се гадае. Ако гори бързо - ще има богата реколта, а ако тлее - не е на добро.

         Сирни заговезни - Джумаловден е един от най-обичаните празници в евросело Калугерово. Очакван празник на доброто, веселието и надеждата!


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.0714